Óriási csillagváros

Ezen a képen sok millió csillag fénylik, hatalmas csillagvárost alkotva. A felvételek a 15000 fényévre lévő 47 Tucanae gömbhalmazról készültek, mely a déli égbolt Tukán (Tucana) csillagképben található, és a 2. legfényesebb ilyen objektum az égbolton.

A Hubble űrtávcsővel a csillagászok olyan felpuffadt bolygókra vadásztak, amelyek szinte hozzásimulnak anyacsillagukhoz, így a keringési periódus alig néhány nap lesz. A legnagyobb meglepetésre ilyeneket nem találtak. Ez azt sugallja, hogy a csillaghalmazok környezete megakadályozza a bolygók kialakulását.

A baloldali kép egy átlagos méretű földi távcsővel készült. A közepén látható kis, fehér négyzetről a Hubble felvétele a jobb oldalon található. A gömbhalmaz közepéről készített képen közel 35000 csillagot figyelhetünk meg, e csillagok közti átlagos távolság jóval kisebb, mint egy fényév. A kép valós színes, a vörös csillagok hatalmas szuperóriások, a sárgák hasonlóak a Napunkhoz, a fényes, kék csillagok nemrég keletkezhettek a szupernóva-robbanásokból származó gázból. A felvételt 1999 júliusában készítették.

Mészáros Szabolcs
Eredeti forrás: http://oposite.stsci.edu
2000. október 31.