Meteorok, meteoritok                

    Az üstökösökből kiszabaduló por szétoszlik az üstökös pályája mentén (pl. a Tempel-Tuttle a Leonidák szülője, történelmi nagy meteorhullások). Ha Földünk áthalad egy ilyen porfelhőn, az abban található részecskék belépnek a légkörbe és kb. 50-100 km magasan elégnek - meteort, népies nevén hullócsillagot látunk. Mivel rengeteg üstökös létezik, az egész Naprendszer poros vidék, így minden éjszaka láthatunk hullócsillagokat. A Föld mozgása miatt hajnalban több meteor látható, mint kora este.
    Az év bizonyos szakaszaiban, amikor egy-egy sűrűbb meteorfelhőn haladunk át, meteorrajok hullása látható. Ilyen napok pl. január 1-
4., augusztus 11-13. (Perseidák), vagy november 13-17. (Leonidák). A meteorraj onnan kapja a nevét, hogy melyik csillagképből látszik jönni. Az a pont, ahol a nyomuk meghosszabbítása metszi egymást, a radiáns pont.
    Az átlagos meteorjelenséget létrehozó részecske nem nagyobb egy porszemcsénél. Nagy fényességét hatalmas, hozzánk képest 10-
60 km/s közötti sebességének köszönheti. A fénye eredete egyrészt heves elégése, másrészt a légkör ionizálása. Egy teniszlabda méretű meteor telehold fényességű hullócsillagként jelenhet meg. A legfényesebb, sokszor felrobbanó meteorokat tűzgömböknek vagy bolidáknak hívják.
    A lehullott meteorokat meteoritoknak hívjuk. A földi kövekhez hasonlókat nehéz, a főleg fémeket tartalmazókat könnyebb megtalálni. Az Antarktisz hófehér jegén sokat gyűjtöttek. Némelyik meteorit anyagának összetétele arra utal, hogy a Holdról vagy a Marsról származik.
    A lehullott meteoritok között kisebb, nagyobb és nagy darabok is előfordulnak (Namíbia, 60 tonna). 1992-ben az USA-ban több részre szétesett meteor csapódott be, az egyik darab eltalált egy autót.
    A Földön mintegy 200 becsapódási krátert azonosítottak. A kráter egyszerű vagy összetett, mérete a becsapódó test méretének 8-16-szorosa, függ a test méretétől, anyagától, sebességének irányától és nagyságától, valamint a becsapódási hely jellemzőitől.

Videó-ajánlat: http://www.u-szeged.hu/mindentudas-egyeteme/2007-szeptember-26/kozmikus-becsapodasok