Ásványi lelőhelyek felkutatása

A kutatók egészen az utóbbi időkig csak úgy tudtak újabb ásványi lelőhelyek után kutatni, hogy kimentek a kérdéses helyre és ott helyszíni vizsgálatokat folytattak. Ez pénz és időigényes módszer volt. Ám az új technológiák megjelenésével új távlatok nyíltak az ásványi erőforrások felkutatásában is.
A helyszíni kiszállás egyik nagy hátránya az volt, hogy átfogó képet csak nagyon sok munkával lehetett kapni egy területről. Ehhez szinte a teljes területet fel kellett térképezni. Jóllehet, a földfelszín kőzeteit nagy részben már feltérképezték az egész világon, még mindig vannak nem megfelelően tanulmányozott területek. Így a nagy felbontású űrfelvételek jó lehetőséget biztosítanak az új ásványi lelőhelyek felkutatásához. A műholdak teljes régiókról készíthetnek átfogó felvételeket bármilyen sugárzási spektrumban. A felszínen lévő különböző kőzetek ugyanis más és más hullámhosszú sugárzást vernek vissza, amit a műholdakon észlelni lehet. Ezen különbségekből pedig megállapítható, hogy milyen kőzetek alkotják az adott felszínt, s így következtetni lehet a mélyben rejtőző kőzetekre is. Ahol pedig ígéretesnek tűnik egy-egy terület, ott helyszíni vizsgálatokkal újabb információkhoz lehet jutni.
Az 1969-ben indult Earthsat program az elsők között volt, amely távérzékelési adatokat használt fel kőolaj, ásványi anyag és talajvíz kutatáshoz.

A kőolaj és a földgáz sok millió éve elpusztult tengeri élőlényekből, főleg mikroszkopikus méretű algákból maradványaiból keletkezett, úgy, hogy a mélybe kerülve, rendkívüli nyomás és hőmérséklet hatására alakult át lassan. A keletkezett kőolajat és földgázt ezután csapdába ejthetik a környező kőzetek, melyek átjárhatatlanok a számára.

Az olajcsapdák típusai (From Physical Geology: Earth Revealed by McGeary and Plummer, First Ed., W.C. Brown Publ.) Egy tipikus, antiklinális olajcsapda

Egy 1973 áprilisi multispektrális felvétel. A A-val, B-vel és C-vel jelölt részeket "bizonytalan" jellegzetességű területnek hívjuk. Az A jelű a Canadian River völgyében különösen feltűnő és egy ismert olajmező felett fekszik. Közelebbi, hamis-színű felvétel az A területről. Megfigyelhető a terület kékes-fehér színe. Újabb felvétel a területről, más színekkel kombinálva.

De még a legjobban záró kőzeten is átszivárog egy kis olaj és földgáz. Ennek a csekély méretű szivárgásnak főleg a tengeri olajmezők feltárásában van szerepe, mivel a tengervíznél kisebb sűrűségű olaj felemelkedik a felszínre és ott olajjal burkolt gázbuborékokat hoz létre. Nyugodt tengeren gyakran láthatók ezek a szépen irizáló, általában 0,5 és 1 méter közötti átmérőjű olajpogácsák. Az idő folyamán ezek összefolynak és az így létrejövő nagyobb olajfoltok már műholdakról is észlelhetőek.

Videó lejátszása (4,4 MB)
Gáz- és olajbuborékok a tenger felszínén.

A Landsat felvétele egy olajfoltról.

Radarképes olajfoltkeresés.

Egészen az 1990-es évekig a műholdfelvételek olyannyira kicsi felbontásúak voltak, hogy nem szolgáltattak információt egy átlagos geológus számára. Manapság a felvételek pontosságának javulásával és a számítógépes feldolgozó kapacitás növekedésével azonban már a mindennapokban is felhasználhatóak ezek az információk.

Két ismeretlen, feltehetően rezet tartalmazó terület.

Többspektrumú műholdfelvétel a felszíni kőzetekről.

Valaha, ha kutat akartak ásni az emberek, akkor az egyetlen vízkutatási módjuk a varázspálcás meghatározás volt. Manapság sokkal egyszerűbben és sikeresebben lehet felkutatni a sikerrel kecsegtető területeket. A műholdak által közvetített felvételekről meg lehet határozni a porózusabb területeket, ahol talajvíz fordulhat elő. Felfedezhetők a régi folyóágyak, melyeket mára betemetett a homok, de nagy valószínűséggel még most is tartalmaz talajvizet. Ennek legnagyobb jelentősége az olyan vízhiányos területeken van, mint például a Szahara.

Talajvízkutatás Ománban.

Talajvízkutatási projektek Egyiptomban. A Feiran oázis többspektrumú műholdfelvétele...

... és az oázis látképe.


vissza a főoldalra

vissza a felhasználásokhoz

Források:
Geological Setting at White Mountain, Utah
Ratio, PCA, and Maximum Likelihood Analysis of the Utah Site
The Goldfield, Nevada Study, and Other Sites
Finding Oil and Gas from Space
Earthsat/Geology
ESA: Oil, gas and mineral exploration
NPA: Seeps and Oil Exploration
AGARSS: Remote sensing in mineral exploration
CSA: Hyperspectral Remote Sensing: Applications for Mineral Exploration
High-Tech Dowsing

Utolsó módosítás: 2005.05.10.