Érdekességek a műholdas felvételek világából

Az Interneten böngészve, vagy különböző újságokat, folyóiratokat olvasva időnként rábukkanhatunk egy-egy különlegesebb műholdfelvételre. Egy felvételt egyedivé tehet, ha különleges alkalmakról, ritka pillanatokról készül, azokat örökíti meg kicsit más, távolibb látószögből. Álljon hát itt egy kisebb válogatás ezekből a nem mindennapi képekből!

Ezen a 60 centiméteres felbontású Quickbird felvételen jól látható az emberek tömege, amint sorban állnak, hogy láthassák II. János Pál pápát a ravatalon. (2005.április 5-én)

Az Ikonos egy méteres felbontású felvétele az indiaiak legszentebb és legforgalmasabb ünnepéről, a Maha Khumb Mela-ról. Erre az eseményre 144 évenként egyszer kerül sor Észak-Indiában Allahabad közelében, a Gangesz, a Yamuna és a mitikus Saraswati folyók találkozásánál. Az egy hónapig tartó vallási ünnepélyen 2001-ben több, mint 70 millió hindu vett részt, hogy a szent folyóban lemossa magáról a bűneit.
Az Ikonos felvétele hét hónappal az ünnepély előttről, 2000. május 24-én. A fürdőzők tömege a szent ünnepség alatt 2001. január 23-án, délelőtt 10:30-kor. Ezen a napon mintegy 30 millió ember mártózott meg a folyóban. Megfigyelhető, hogy a folyó homokpadjának az alakja megváltozott a hét hónappal korábbihoz képest. A második kép egy részlete. Tisztán látható a fürdőzők tömege.

Mekkába, a mohamedánok szent városába évente több,mint egymillió zarándok látogat el, hogy hétszer körbejárhassa és megcsókolhassa Kába szentélyében a Fekete Követ. Ezen a 2000. január elsején készült, egy méteres felbontású Ikonos felvételen jól látszik a zarándokok tömege a kő körül.

Az Ikonos nagyfelbontású (1m) felvétele a gizai piramisokról.

Lássunk most néhány képet Amerikáról, a műholdak legfőbb fejlesztőjéről is:
A Discovery űrrepülőgép az indítóállványon Floridában. A narancssárga üzemanyagtartály és az egyik szállítórakéta látszik a képen. Balra látható a Mozgó Kilövő Platform (Mobile Launcher Platform - MLP)
(Az Ikonos felvétele 2005. április 8-án)

2001. szeptember 11-én terroristák eltérítettek négy repülőgépet, és támadást hajtottak végre a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center - WTC) és a Pentagon ellen. A Világkereskedelmi Központ két tornya leomlott a becsapódó repülőgépek miatt, a Pentagon épületének pedig megsemmisült az egyik oldala. A terrorcselekmény megrázta a világ közvéleményt és nemzetközi terrorista ellenes akciókat eredményezett.
A World Trade Center és a Pentagon a támadás előtt és után.
Manhattan szigete a terrorista támadás előtt. Az épületek közül kimagaslik a Világkereskedelmi Központ ikertornya.
(Az Ikonos egy méteres felbontású felvétele)
A két torony füstölgő maradványai a támadást követő nap délelőttjén... ... és szeptember 15-én.
(Egy méteres felbontású Ikonos felvételek)
A SPOT felvétele szeptember 11-éről, három órával a repülőgépek becsapódása után. A kép az infravörös tartományt mutatja, hogy meg lehessen határozni a tűzfészkek helyét. Ezt a fényképet a Nemzetközi Űrállomáson készítették New York-ról, szeptember 11-én.
A NOAA 3 dimenziós digitális magasságmodellje a két torony helyéről.
A Pentagon épülete a támadást megelőzően... ... és a támadás másnapján.
(Az Ikonos egy méteres felbontású felvételei)

Végezetül álljon itt néhány műholdkép Magyarországról:

A Parlament az Ikonos két, egy méteres felbontású űrfelvételén.

A félig befagyott Balaton 2005. február 1-én... ... majd pár nappal később, teljesen befagyva, február 9-én.
(A Terra felvételei)

Szeged valós színű Landsat felvétele (2002.06.23.) Ugyanaz a felvétel, hamis színekkel. Pirossal a vegetáció, kékkel a hőtérkép, zölddel pedig a talaj nedvességtartalma van kiemelve.


vissza a főoldalra

Források:
The Vatican
First High-Resolution Satellite Image Released of Maha Kumbh Mela, World's Largest Human Gathering
Satellite Images
Mekka
Image gallery, Middle East
JAI Stuff - Datasets
Space Shuttle Discovery on the Launch Pad
"2001. szeptember 11. - Miért?"
A Window to Tragedy
Space Imaging honlap
World Trade Center - New York City
A gömbtől a geoidig

Utolsó módosítás: 2005.05.10.