Erdőtüzek megfigyelése

A Föld felszínén a hatalmas, kontrollálhatatlan erdőtüzek hatalmas pusztításokat tudnak okozni. Ám gyakran még észlelni is csak akkor tudjuk őket, amikor már annyira elhatalmasodtak, hogy a megfékezésük szinte lehetetlen. 2002-ben csak az USA-ban mintegy 8500 négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává. Valójában rengeteg erdőtűz tör ki a megváltozott időjárási viszonyok, a szárazság, a földhasználat megváltozása és az éghető anyagok felhalmozódása miatt.

Szinte tálcán kínálja magát a lehetőség, hogy bevonjuk a műholdakat is az erdőtüzek elleni harcba. A műholdak helyzetüknél fogva rálátással rendelkeznek a Föld egészére, de ha szükséges, egészen közeli képeket is tudnak készíteni. Miközben figyelik a Föld felszínét, felismerhetik a tüzeket, akár azok környezettől eltérő hőmérsékletéről, akár a körülöttük gomolygó füstfelhőről.

Szemléltető ábra a műholdas erdőtűz-észlelésről. Tűzesetek a Földön 2001. augusztus 21. és 2002. augusztus 20. között

A műholdas képek nagy segítségére lehetnek a földi tűzoltóknak: segítségükkel állandóan nyomon tudják követni a tűz útját, meg tudják jósolni a terjedési irányát és sebességét, és így időben ki tudják üríteni a veszélyeztetett területeket. A tűzesetek állandó nyomon követésével értékes információkat szerezhetünk a viselkedésükről, a természetükről és kialakulásuk módjáról is.

Erdőtüzek Sydney környékén

De nem csak a már fellobbant erdőtüzek megfigyelésére, az oltási munkák segítésére használhatók az űrből készített képek! Segítségükkel könnyedén felismerhetők a veszélyeztetett területek. A műholdak információval szolgálhatnak egy terület vegetációjának a sűrűségéről és típusáról, valamint arról, hogy eléggé száraz-e az adott terület, hogy tápláljon egy erdőtüzet.

A NASA szakemberei az utóbbi időkben egy olyan félautomata rendszert tesztelnek,amely nagyságrendekkel megnövelné a földi megfigyelési lehetőségeket. Ezt a virtuális hálónak nevezett rendszert több, egymással együttműködő műhold alkotná. Amikor egy mesterséges hold észlel egy erdőtüzet, vagy valami egyéb veszélyt, automatikusan értesít egy másik holdat, amely képes nagyobb felbontású képeket készíteni az eseményről, hogy közelebbi látványt kapjunk. Ha pedig a képek alapján úgy látszik, hogy a veszély tényleg fennáll, akkor a szerkezet értesíti a földi irányító központot, akik ezt jelezhetik az erdészeknek és az érdekelt tudóscsoportoknak.

Egy kaliforniai... ...és egy alaszkai erdőtűz.


vissza a főoldalra

vissza a felhasználásokhoz

Források:
NASA

Utolsó módosítás: 2005.05.10.