Taposóaknák felkutatása

A taposóaknák a világ sok országában hatalmas problémákat okoznak. Jelenleg mintegy 100 millió akna fekszik a föld alatt több mint 60 országban. Mivel ezek azután is működnek, miután a katonai tevékenységek véget értek, tovább szedik áldozataikat a civil lakosság körében. Ráadásul a felkutatásuk is nagy vesződséggel jár. A szemben álló erők nem szoktak pontos térképeket rajzolni az elhelyezett aknákról. Ezen kívül legtöbbjük olyan kevés fémet tartalmaz, hogy csak a legérzékenyebb fémdetektorok képesek őket észlelni. Ezért kutatják gyors, olcsó, de egyben megbízható felderítési módjukat.

Különböző, ember és harckocsi elleni aknák.

A legújabb eredmények sok tekintetben bíztatóak: a közvetlenül a föld felszíne alá rejtett ember-, vagy harckocsi elleni aknák megváltoztatják a talaj jellemzőit. Mellettük más lesz a talaj hőmérséklete és víztartalma. Ezeket a különbségeket akár távérzékelési módszerekkel is észlelni lehet. Ehhez természetesen szükséges, hogy megfelelő felbontású képeket tudjunk készíteni a műszerekkel, s így akár egyes aknák is kimutathatók. A technika fejlődésével ez az idő egyre közeledik, de jelenleg még ígéretesebb az aknamezők felkutatásával próbálkozni.

Ezen a képen a bal oldali panel mutatja a terület infravörös képét, míg a jobb oldali a látható kép. Az aknák pozíciói X-el vannak jelölve.
(Forrás: Space Computer Corp)


vissza a főoldalra

vissza a felhasználásokhoz

Források:
Landmine Detection and Nuclear Verification
Landmine Detection - Sensing Application
Landmine Detection Sensor Test Facility/
Effects of soil water content and texture on radar and infrared landmine sensors - implications for sensor fusion
Soil effects on thermal signatures of buried nonmetallic landmines
Remote sensing based detection of landmine suspect areas and minefields
Alternatives for Landmine Detection
Innovative Mine detection systems

Utolsó módosítás: 2005.05.10.